Skip to the content

SUP-wetgeving per 01-07-2021

SUP-wetgeving om dit te voorkomen

De nieuwe Europese SUP-wetgeving. Waarom is deze eigenlijk en wat voor gevolgen heeft deze wetgeving op het gebruik van o.a. onze disposable koffiebekers en roerstaafjes?

Waarom deze wetgeving?

SUP staat voor Single Use Plastics en ongeveer 80% van de vervuiling in onze zeeën en oceanen komt van dit soort producten: o.a. wegwerp servies, tasjes, rietjes, ballonnen, bekertjes, snoep/koekverpakkingen. Bijna 13 miljoen ton plastic komt jaarlijks in de zeeën terecht, dat is 13.000.000.000 kg! Er is geen discussie over mogelijk dat dit probleem dan ook moet worden aangepakt.

Gevolgen voor onze koffievoorziening

De Europese SUP-wetgeving gaat in per 3 juli 2021. Dit betekent dat vanaf dat moment de plastic én bioplastic (PLA) roerstaafjes (met uitloop) verboden zijn. Als alternatief kunnen we hiervoor  de FSC gecertificeerde houten roerstaafjes  aanbieden.

Op de karton wegwerpbekers komt een markering. Ook deze bekertjes bevatten een plastic laagje, zonder dit laagje zal het bekertje zacht worden en gaan lekken, zodra het met vloeistof in aanraking komt. Dit laagje is dus essentieel voor de beker en wordt daarom ook niet verboden.

Er zijn twee verschillende coatings, namelijk PE (polyetheen, met als grondstof aardolie of aardgas) en PLA (polymelkzuur, met als grondstof suikerriet of maïszetmeel). De PE-coating is niet geheel afbreekbaar, de PLA-coating wel. Echter duurt het afbreken van de PLA-coating zó lang, dat ook hier de stempel ‘plastic’ op komt en de beker op dezelfde manier moet worden afgevoerd.

Vanaf 3 juli 2021 is het dan ook verplicht op deze bekers onderstaande markering af te drukken, zodat men zich bewust wordt van het aanwezige plastic.

Het uiteindelijke doel

Het doel van de SUP-wetgeving is dat in 2022 uiteindelijk ál het 100% plastic verdwijnt uit ons assortiment. Om dit te stimuleren krijgen wij nu al te maken met een flinke prijsverhoging op de 100% plastic koffiebekers en roerstaafjes. Wij adviseren dan ook zo snel mogelijk over te stappen op onze karton bekers en houten roerstaafjes. Zo helpen we met zijn allen mee de wereld een stuk schoner te houden!

Wist je dat…

… je de kartonnen koffiebekers gerust kunt hergebruiken. Even omspoelen met koud water en ze kunnen zó een ronde of 5 mee. Ook hiermee levert een ieder een bijdrage aan het milieu en het scheelt weer afval!

Bezoekadres

De Greune 23
7483 PH Haaksbergen

Postbus 82
7480 AB Haaksbergen

085 047 52 75

info@qoffy.nl

 

Koffiedepots en service

Soest

Winterswijk

Heerenveen

Direct contact

Ja, ik wil koffie

Onze adviseurs geven je graag gratis en vrijblijvend persoonlijk advies