Skip to the content

Wat is cafeïne?

De koffieboon: een bron van cafeïne
De koffieboon: een bron van cafeïne

Cafeïne is van nature een wit poeder dat voorkomt in verschillende planten en delen van planten. Het is een alkaloïde en dat zijn stoffen uit planten die vaak een bepaalde fysiologische of farmacologische werking hebben. Naast koffie komt cafeïne ook voor in thee, cacao, guarana, cola, energiedrankjes en sommige medicijnen.

Cafeïne staat bekend om zijn stimulerende effecten op het centrale zenuwstelsel. Wanneer je het eet of drinkt, wordt het namelijk snel opgenomen in de bloedbaan en verspreidt het zich naar de verschillende weefsels van het lichaam, inclusief de hersenen. In de hersenen blokkeert cafeïne de werking van adenosine, een stofje dat betrokken is bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Vandaar dat gevoelens van vermoeidheid en slaperigheid na het drinken van zo’n lekker bakkie als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Wat je daarvoor in de plaats krijgt, is een gevoel van alertheid en energie. Je cognitieve functies, reactievermogen, concentratie, geheugen en aandacht verbeteren wat maakt dat een hele hoop mensen ervoor kiezen om hun dag te beginnen met een lekkere verse kop koffie. Er wordt zelfs beweert dat koffie je stemming verbetert, dus mocht jij of je partner last hebben van een ochtendhumeur dan is een kop koffie in de ochtend misschien wel het wondermiddel.

Het effect van cafeïne op het lichaam kan echter variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van factoren als de gevoeligheid, de dosis, de regelmaat van consumptie en eventuele tolerantie die door de jaren heen is opgebouwd. Bij het consumeren van te veel cafeïne kun je bijwerken zoals rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen of een verhoogde hartslag ervaren. Leuk feitje: de stimulerende werking werd voor het eerst in Ethiopië ontdekt door herders die merkten dat hun geiten erg actief werden wanneer ze van de koffieplant aten.

En net als de geiten worden we dus ook lekker actief van cafeïne. Uit onderzoek blijkt ook dat 46% van de werknemers minder productief is als ze geen (lekkere) koffie drinken.

Wel is het belangrijk om te vernoemen dat de effecten van cafeïne tijdelijk zijn en dat het niet de plaats kan innemen van voldoende slaap, gezonde voeding en een evenwicht levensstijl als het gaat om het bevorderen van je algehele productiviteit en welzijn.

Dus, hoewel cafeïne een handig hulpmiddel kan zijn om je energie en focus te verhogen, is het ook belangrijk om te zorgen voor een gezonde balans in je dagelijkse leven. Geniet met mate.

Geniet van Qoffy!

Bezoekadres

De Greune 23
7483 PH Haaksbergen

Postbus 82
7480 AB Haaksbergen

085 047 52 75

info@qoffy.nl

 

Koffiedepots en service

Soest

Winterswijk

Heerenveen

Direct contact

Ja, ik wil koffie

Onze adviseurs geven je graag gratis en vrijblijvend persoonlijk advies