Wat is crema?

Crema is het romige, schuimlaagje bovenop je espresso. En hoewel er niet veel aandacht aan wordt geschonken zegt het wat belangrijks over je kop koffie. Het is het kenmerk van een perfecte espresso.
Crema zit vol smaak, textuur en aroma’s en krijgt dit door het extractieproces. Wanneer heet water onder hoge druk door gemalen koffie wordt geperst, komen water en koffie-oliën samen en raken oververzadigd met CO2. Dat resulteert in een hoop kleine belletjes die samen de schuimlaag vormen.
De perfecte crema is glad, romig, hazelnootkleurig en zo ongeveer twee minuten op je espresso moeten blijven liggen. Streef naar een laag die ongeveer 1/10 van de espresso is.
Heb je geen crema? Dan is de koffie niet vers, is de machinedruk te laag of gebruikt je te weinig koffie. Te donkere crema? Dan is het slim om de temperatuur iets te verlagen, minder koffie te gebruiken of de bonen iets grover te malen.
Op basis van het laagje crema kun je dus zien of de koffie goed is gezet, verse bonen zijn gebruikt en de juiste temperatuur heeft.
Hoe drink jij jouw espresso op kantoor het liefst? ☕️
De Greune 23
7483 PH Haaksbergen
Postbus 82
7480 AB Haaksbergen
085 047 52 75
Koffiedepots en service
Soest
Winterswijk
Heerenveen
Direct contact
Ja, ik wil koffie
Onze adviseurs geven je graag gratis en vrijblijvend persoonlijk advies