Skip to the content

Wat is crema?

Crema: het goudbruine laagje bovenop je espresso
Crema: het goudbruine laagje bovenop je espresso

Crema is het romige, schuimlaagje bovenop je espresso. En hoewel er niet veel aandacht aan wordt geschonken zegt het wat belangrijks over je kop koffie. Het is het kenmerk van een perfecte espresso.

Crema zit vol smaak, textuur en aroma’s en krijgt dit door het extractieproces. Wanneer heet water onder hoge druk door gemalen koffie wordt geperst, komen water en koffie-oliën samen en raken oververzadigd met CO2. Dat resulteert in een hoop kleine belletjes die samen de schuimlaag vormen.

De perfecte crema is glad, romig, hazelnootkleurig en zo ongeveer twee minuten op je espresso moeten blijven liggen. Streef naar een laag die ongeveer 1/10 van de espresso is.

Heb je geen crema? Dan is de koffie niet vers, is de machinedruk te laag of gebruikt je te weinig koffie. Te donkere crema? Dan is het slim om de temperatuur iets te verlagen, minder koffie te gebruiken of de bonen iets grover te malen.

Op basis van het laagje crema kun je dus zien of de koffie goed is gezet, verse bonen zijn gebruikt en de juiste temperatuur heeft.

Hoe drink jij jouw espresso op kantoor het liefst? ☕️

Bezoekadres

De Greune 23
7483 PH Haaksbergen

Postbus 82
7480 AB Haaksbergen

085 047 52 75

info@qoffy.nl

 

Koffiedepots en service

Soest

Winterswijk

Heerenveen

Direct contact

Ja, ik wil koffie

Onze adviseurs geven je graag gratis en vrijblijvend persoonlijk advies